Εγκ-20504/2314/12/12-2-86
Εγκ-12/86
[ΙΣΧΥΕΙ από 12-2-86]

Οδηγίες για την εφαρμογή του ΓΟΚ/85

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ

?(Σ.Σ. ΠΡΟΣΟΧΗ: Επειδή στο ΓΟΚ/85 έγιναν ορισμένες τροποποιήσεις μετά την έκδοση της παρούσας ερμηνευτικής εγκυκλίου θα πρέπει να ελέγχονται με ιδιαίτερη προσοχή τα αντίστοιχα άρθρα του ΓΟΚ προς διαπίστωση των τυχών μεταβολών όπως επίσης και τα αντίστοιχα άρθρα του Κτιριοδομικού Κανονισμού).

1. ΓΕΝΙΚΑ.

Με στόχο την σωστή εφαρμογή του Νέου Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (Ν-1577/85 ΦΕΚ-210/Α/18-12-85) παρέχονται οι παρακάτω οδηγίες και διευκρινήσεις.
1. Θεωρούμε κατ'αρχήν σκόπιμο για την κατανόησή του από τις Υπηρεσίες και τους μελετητές να επισημαίνουμε συνοπτικά τους γενικούς στόχους του Νόμου που είναι:
α. Ελευθερία στην ογκοπλαστική ανάπτυξη του κτιρίου με τον καθορισμό οριακών θέσεών του (ιδεατό στέρεο). Γι' αυτό καταργούνται τα συστήματα δόμησης και προβλέπεται ελεύθερη τοποθέτηση του κτιρίου στο οικόπεδο που γίνεται ανάλογα με τις λειτουργικές ανάγκες του κτιρίου, τον προσανατολισμό, τη μορφή του οικοπέδου, και το φυσικό ανάγλυφο του εδάφους.
β. Καθιέρωση του οικοδομικού τετραγώνου σαν ελάχιστης πολεοδομικής ενότητας για την διαμόρφωση καλυπτόμενης και ακάλυπτης επιφάνειας, (ενοποίηση ακαλύπτων αναπλάσεις κλπ.).
γ. Η αναβάθμιση των συνθηκών κατοικίας και η βελτίωση γενικά της ποιότητας ζωής (κίνητρα για αίθουσα κοινωνικών εκδηλώσεων, ημιϋπαίθριους χώρους, μεγαλύτερους κοινόχρηστους χώρους κλπ. κατοχύρωση χρήσης κτιρίου).
δ. Η ευνοϊκή αντιμετώπιση των χαμηλών κτιρίων με την παροχή πολεοδομικών κινήτρων που ενισχύουν και διευκολύνουν για δόμηση μικρών οικοπέδων.
ε. Περιορισμός των παρεκκλίσεων στις περιοχές εντός σχεδίου μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
στ. Ευεληξία για την θεσμοθέτηση του κτιριοδομικού κανονισμού, ώστε να προσαρμόζεται ευχερώς στις εξελίξεις της Επιστήμης και της Τεχνολογίας.

2. ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΤ' ΑΡΘΡΟΝ.

ΑΡΘΡΟΝ-2: ΟΡΙΣΜΟΙ.
ΑΡΘΡΟΝ-3: ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ.
ΑΡΘΡΟΝ-4: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΚΤΙΡΙΑ.
ΑΡΘΡΟΝ-5: ΧΡΗΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ.
ΑΡΘΡΟΝ-6: ΑΡΤΙΟΤΗΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ.
ΑΡΘΡΟΝ-7: ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ.
ΑΡΘΡΟΝ-8: ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ.
ΑΡΘΡΟΝ-9: ΤΡΟΠΟΣ ΔΟΜΗΣΗΣ - ΘΕΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ.
ΑΡΘΡΟΝ-10: ΠΛΑΤΟΣ ΔΡΟΜΟΥ - ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΥΨΩΝ.
ΑΡΘΡΟΝ-11: ΕΞΩΣΤΕΣ, ΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΚΑΙ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ, ΑΡΧΙΤ. ΠΡΟΕΞΟΧΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤ. ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΠΡΟΣΤΕΓΑΣΜΑΤΑ.
ΑΡΘΡΟΝ-12: ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΚΑΛΥΠΤΩΝ ΧΩΡΩΝ.
ΑΡΘΡΟΝ-14: ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΧΑΜΗΛΑ ΚΤΙΡΙΑ.
ΑΡΘΡΟΝ-15: ΠΑΡΟΔΙΕΣ ΣΤΟΕΣ.
ΑΡΘΡΟΝ-16: ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ.
ΑΡΘΡΟΝ-17: ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΚΑΛΥΠΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ.
ΑΡΘΡΟΝ-18: ΠΕΡΙΦΡΑΓΜΑΤΑ.
ΑΡΘΡΟΝ-19: ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΕ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ.
ΑΡΘΡΟΝ-21: ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΕΙΣ.
ΑΡΘΡΟΝ-22: ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ - ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ.
ΑΡΘΡΟΝ-23: ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ.
ΑΡΘΡΟΝ-24: ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ.
ΑΡΘΡΟΝ-25: ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ.
ΑΡΘΡΟΝ-26: ΔΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ.
ΑΡΘΡΟΝ-27: ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.
ΑΡΘΡΟΝ-28: ΕΚΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ.
ΑΡΘΡΟΝ-29: ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ.
ΑΡΘΡΟΝ-30: ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ.
ΑΡΘΡΟΝ-31: ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ - ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ.

ΑΡΘΡΟΝ-2.
ΟΡΙΣΜΟΙ.

Στο άρθρο αυτό δίνονται οι απαραίτητοι ορισμοί για την εφαρμογή των διατάξεων του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού.
Ειδικώτερα επισημαίνονται κατά παράγραφο τα παρακάτω:
Παρ.31: Το ύψος αυτό προσδιορίζεται στην παρ.7 του Αρθ-9, όταν αντιστοιχεί γενικά στο σδ του οικοπέδου ή στις ειδικές διατάξεις της περιοχής, κατά την παρ.9 του Αρθ-9.
Παρ.32: Διευκρινίζεται ότι στα άκρα των πλευρών ημιϋπαιθρίου χώρου πρέπει να υπάρχουν κατακόρυφα φέροντα στοιχεία ή τοίχος.
Παρ.34: Το αίθριο δεν είναι απαραίτητο να ξεκινά από το έδαφος αλλά μπορεί να διαμορφώνεται και επάνω από όροφο του κτιρίου.

ΑΡΘΡΟΝ-3.
ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ.

Παρ.1: Διευκρινίζεται ότι μετά την ισχύ του ΓΟΚ/85 οι ήδη λειτουργούσες Επιτροπές Ενάσκησης Αρχιτεκτονικού Ελέγχου μετονομάζονται σε Επιτροπές Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου και ασκούν τις αρμοδιότητες των ΕΠΑΕ, όπως περιγράφονται γενικά στο άρθρο αυτό.
Παρ.3: Μέχρι την έκδοση της κοινής απόφασης Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης, Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ που προβλέπει η παρ'αυτή, ειδικώτερα, οι αρμοδιότητες των ΕΠΑΕ είναι αυτές που περιγράφονται στην κοινή Αποφ-75724/30-12-83 (ΦΕΚ-767/Β/83) Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και ΥΧΟΠ, όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα με την Αποφ-28112/356/17-4-85 (ΦΕΚ-205/Β/85).

ΑΡΘΡΟΝ-4.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΚΤΙΡΙΑ.

Παρ.1: Η επιφύλαξη του Αρθ-9 του ΠΔ-437/85 αφορά τη κατανομή αρμοδιοτήτων των Υπουργείων Πολιτισμού και Επιστημών και ΥΠΕΧΩΔΕ.
Παρ.2: Η κοινοποίηση της έκθεσης θα γίνεται με κάθε πρόσφορο μέσον πχ επί αποδείξει ή με συστημένη επιστολή. Αν ο ιδιοκτήτης είναι άγνωστης διαμονής εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Αν ο ιδιοκτήτης είναι άγνωστος γίνεται θυροκόλληση της έκθεσης, στο κρινόμενο ακίνητο.
Παρ.4: Για όλες τις αιτήσεις που εκκρεμούν στις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ η 6μηνη προθεσμία αρχίζει από τις 19-2-86.

ΑΡΘΡΟΝ-5.
ΧΡΗΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ.

Παρ.1: Για τη μετατροπή της χρήσης κτιρίου ή μέρους του διευκρινίζονται:
α) οι μετατροπές χρήσεων για τις οποίες δεν θα απαιτείται έγκριση της πολεοδομικής Υπηρεσίας (έκδοση οικοδομικής αδείας) θα καθοριστούν λεπτομερώς με την απόφαση Υπουργού που προβλέπεται από την παράγραφο αυτή.
β) οι μετατροπές χρήσεων που δεν θα συμπεριλαμβάνονται στην παραπάνω απόφαση Υπουργού και παράλληλα η πραγματοποίησή τους δεν θίγει τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις μπορούν να γίνουν με την έγκριση της πολεοδομικής Υπηρεσίας και
γ) αυθαίρετη μετατροπή των χρήσεων που προβλέπονταν από την οικοδομική άδεια σε χρήσεις που θίγουν τις Πολεοδομικές διατάξεις επισείρουν την εφαρμογήν των διατάξεων περί αυθαιρέτων κατασκευών. Ενδεικτικά αναφέρουμε χαρακτηριστικές περιπτώσεις:
α. Μετατροπή χώρου κοινής χρήσης του κτιρίου σε χώρο ιδιόχρηστο ή ιδιόκτητο, πχ μετατροπή αίθουσας κοινωνικών εκδηλώσεων, που είναι κοινόκτητος και κοινής χρήσης χώρος του κτιρίου, σε εκμεταλλεύσιμο χώρο.
β. Ενσωμάτωση τμήματος χώρου κλιμακοστασίου ή διαδρόμου, που είναι πέρα από τις ελάχιστες απαιτούμενες διατάξεις (ο οποίος δεν προσμετράται στο σδ του οικοπέδου σύμφωνα με το Αρθ-7) σε διακεκριμένη ιδιοκτησία (διαμέρισμα).
γ. Μετατροπή της χρήσης κτιρίου που έχει ανεγερθεί σε γήπεδο εκτός σχεδίου με ειδική χρήση σε κατοικία, επειδή ισχύουν διαφορετικοί όροι και περιορισμοί δόμησης.
δ. Αλλαγή χρήσης ενός χώρου κτιρίου που έχει ανεγερθεί σε περιοχή, όπου με ειδικά διατάγματα απαγορεύεται η συγκεκριμένη χρήση (πχ. μετατροπή ισόγειου πολυκατοικιών από κατοικία σε κατάστημα).

ΑΡΘΡΟΝ-6.
ΑΡΤΙΟΤΗΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ.

Ειδικώτερα για τις αρτιότητες των οικοπέδων διευκρινίζονται κατά περίπτωση τα εξής:
Παρ.1: Οικόπεδο που βρίσκεται σε περιοχή η οποία μετά τη δημοσίευση του νόμου αυτού εντάσσεται σε σχέδιο πόλης ή το σχέδιο της αναθεωρείται ή τροποποιείται:
Καταργείται η απαίτηση εξασφάλισης ελάχιστου βάθους, αρκεί δηλαδή η εξασφάλιση του ελάχιστου προσώπου και εμβαδού.
Αν οι όροι δόμησης που θα τεθούν καθορίζουν ότι μέσα στο οικοδομήσιμο τμήμα του οικοπέδου πρέπει να εγγράφεται μια ιδεατή επιφάνεια κτιρίου κάποιων ελάχιστων διαστάσεων, αυτό αποτελεί πρόσθετη απαίτηση.
Παρ.2: Οικόπεδο που βρίσκεται σε εγκεκριμένο πριν από τη δημοσίευση του ΓΟΚ/85 σχέδιο πόλης και προϋπάρχει με τις διαστάσεις που έχει από τη δημοσίευση του ΓΟΚ/85, θεωρείται άρτιο και οικοδομήσιμο εφόσον εχει τις ελάχιστες διαστάσεις προσώπου και εμβαδού, κατά κανόνα ή παρέκκλιση, του διατάγματος των όρων δόμησης της περιοχής, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι αρτιότητες που έθετε ο ΓΟΚ/73.
Βεβαίως η κατά παρέκκλιση αρτιότητα ισχύει για όσα οικόπεδα υπάγονται στην παρέκκλιση, όπως ορίζεται στην παρ.9 του Αρθ-24.
Παρ.2β: Οικόπεδο όπως παραπάνω, που δημιουργείται, μετά τη δημοσίευση του ΓΟΚ/85, από κατάτμηση ή συνένωση μη αρτίου τεμαχίου θεωρείται άρτιο και οικοδομήσιμο εφόσον:
1) 'Εχει τις ελάχιστες διαστάσεις προσώπου και εμβαδού που ισχύουν στην περιοχή ή εκείνες που ορίζονται από τον ΓΟΚ/73 αν είναι μεγαλύτερες και ταυτόχρονα εφ' όσον μέσα στο οικοδομήσιμο τμήμα του δημιουργούμενου οικοπέδου, να μπορεί να κατασκευαστεί κτίσμα ελάχιστης επιφάνειας 50 τ.μ. και ελάχιστης πλευράς 5 μ.
Αν σε εγκεκριμένο προ του ΓΟΚ/85 σχέδιο δημιουργείται οικόπεδο με συνένωση αρτίων κατά την παρ.2α του Αρθ-6 οικοπέδων ή με συνένωση άρτιου οικοπέδου και μη άρτιου τεμάχιου άλλου οικοπέδου, δεν απαιτείται η συνθήκη της εγγραφής κτίσματος, γιατί πρόκειται για βελτίωση ήδη άρτιου οικοπέδου.
Οικόπεδα που καθίστανται μη άρτια λόγω ρυμοτόμησης, άσχετα απ'το χρόνο αυτής και άσχετα αν αυτά προέρχονται από παραχώρηση ή από άλλη μεταβιβαστική αιτία, θεωρούνται οικοδομήσιμα σύμφωνα με τις διατάξεις του Αρθ-25 του Ν-1337/83.

ΑΡΘΡΟΝ-7.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ.

Για το άρθρο αυτό διευκρινίζονται:
Παρ.1Βα: Σχετικά με τον όροφο για την εγκατάσταση ή την διέλευση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού η γνώμη της ΕΠΑΕ, αφορά το αισθητικό αποτέλεσμα σε ολόκληρο το κτίριο από την ένταξη μέσα σ' αυτό του πιο πάνω χώρου.
Παρ.1Ββ: Εάν ο υπόγειος όροφος επεκτείνεται πέρα από την επιφάνεια του κτιρίου και μέχρι την επιτρεπόμενη κάλυψη του οικοπέδου έστω και αν χρησιμοποιείται για βοηθητικές χρήσεις του κτιρίου, το επιπλέον αυτό τμήμα του υπογείου προσμετρείται στο συντελεστή δόμησης του οικοπέδου. Δεν προσμετρείται εάν κατασκευάζεται σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις για τα γκαράζ.
Αν ο υπόγειος όροφος κατασκευάζεται με ύψος μεγαλύτερο των 3,00 μ. προσμετρείται στο σδ του οικοπέδου.
Παρ.1Βγ: Η κατασκευή της αίθουσας κοινωνικών λειτουργιών της παρ.Βγ δεν είναι υποχρεωτική.
Παρ.1Βστ: Οι υποχρεωτικές στοές που επιβάλλονται κατά το Αρθ-12 για τη δημιουργία δευτερεύοντος δικτύου ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων πεζών αντιμετωπίζονται ως προς το συντελεστή δόμησης κατά τις διατάξεις της παρ.6 του Αρθ-12.
Παρ.1Βι: Διευκρινίζεται ότι ΠΙΛΟΤΙΣ θεωρείται ο ελεύθερος χώρος ορόφου που επικοινωνεί άμεσα με τον περιβάλλοντα χώρο και περιορίζεται από το περίγραμμα του κτιρίου.
Η επιφάνεια του συγκροτήματος κλιμακοστασίου και της αίθουσας κοινωνικών λειτουργιών που κατασκευάζονται στη ΠΙΛΟΤΙΣ του κτιρίου, θα πρέπει να αφήνουν ελεύθερο χώρο της ΠΙΛΟΤΙΣ τουλάχιστον το 50% της επιφάνειας που καταλαμβάνει το κτίριο.
Παρ.2: Διευκρινίζεται ότι στη περίπτωση που ο σδ ενός οικοπέδου εξάγεται έμμεσα (αριθμός ορόφων ποσοστό κάλυψης) ο σδ αυτός εξακολουθεί να ισχύει υπολογιζόμενος πάντα με τον αριθμό ορόφων και το ποσοστό κάλυψης όπως αυτά ίσχυαν πριν την ημέρα δημοσίευσης του ΓΟΚ/85.
Τέλος διευκρινίζεται ότι οι ανοικτοί εξώστες που κατασκευάζονται κατά τα λοιπά σύμφωνα με τις διατάξεις του ΓΟΚ/85 υπολογίζονται στον σδ.

ΑΡΘΡΟΝ-8.
ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ.

Ειδικότερα διευκρινίζονται:
Παρ.1: Ειδικές περιοριστικές διατάξεις ως προς τον αριθμό των κτιρίων στο οικόπεδο και την επιφάνεια κάθε κτιρίου σ' αυτό ως προς την απαγόρευση κατασκευής εσωτερικών οικοδομών κλπ., εξακολουθούν να ισχύουν.
Τα διαγράμματα κάλυψης, που αναφέρονται στην παρ.1 αφορούν ρυμοτομικά σχέδια με νομοθετημένο περίγραμμα της θέσης της οικοδομής στο οικόπεδο (ρυμοτομικά σχέδια προσφυγικών συνοικισμών κλπ.)
Οι ακάλυπτοι χώροι των διαγραμμάτων θεωρούνται ως υποχρεωτικοί ακάλυπτοι χώροι του οικοπέδου.
Στους οικισμούς χωρίς σχέδιο, στους οποίους δεν ισχύει η παρ.1 του άρθρου αυτού, η κάλυψη των μικρών οικοπέδων εξακολουθεί να ρυθμίζεται από τα σχετικά Δ/τα για τους οικισμούς, έστω και αν αυτή υπερβαίνει το 70% του οικοπέδου.
Παρ.2: Ο υποχρεωτικός ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου μπορεί να είναι διασπασμένος σε μη συνεχόμενα τμήματα.Ολοι οι χώροι αυτοί πρέπει να είναι προσπελάσιμοι από κοινής χρήσεως χώρους του κτιρίου.

ΑΡΘΡΟΝ-9.
ΤΡΟΠΟΣ ΔΟΜΗΣΗΣ - ΘΕΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ.

Παρ.1: Το κτίριο όταν δεν εφάπτεται στο όριο του οικοπέδου δεν επιτρέπεται να τεθεί σε απόσταση από το όριο μικρότερη από το Δ, ανεξάρτητα εάν αφήνεται ακάλυπτη επιφάνεια που προσμετράται ή όχι στη κάλυψη του οικοπέδου.
Το κτίριο θεωρείται ότι εφάπτεται στο όριο του οικοπέδου, ακόμα και όταν στην επιφάνεια του κτιρίου που εφάπτεται στο όριο αφήνονται εσοχές με διαστάσεις μικρότερες από 1,20 Χ 1,20 μ. για λόγους αισθητικής διαμόρφωσης του τοίχου του κτιρίου που βρίσκεται πάνω στο όριο.
Ακόμη από τις εσοχές αυτές δεν επιτρέπεται φωτισμός ή αερισμός χώρων, ακόμα και βοηθητικής χρήσης, ούτε διέλευση σωληνώσεων αποχέτευσης ύδρευσης κλπ.
Για τον υπολογισμό της απόστασης Δ δεν λαμβάνεται υπόψη το στηθαίο το οποίο κατασκευάζεται πάνω από το ύψος του κτιρίου σύμφωνα με το Αρθ-11.
Παρ.3: Διευκρινίζεται ότι οι διατάξεις της παραγράφου αυτής τέθηκαν για να εξασφαλίσουν την συνέχεια των ακάλυπτων χώρων των αδόμητων οικοπέδων που πρόκειται να δομηθούν με τις διατάξεις του ΓΟΚ/85, με τους ακάλυπτους χώρους κτισμένου γειτονικού οικοπέδου.
Επειδή σε εφαρμογή των παληών οικοδομικών συστημάτων, οι ακάλυπτοι αυτοί χώροι, διαμορφώνονταν με την προοπτική των απέναντι αντίστοιχων ακαλύπτων χώρων.
Το γεγονός αυτό λαμβάνεται γενικά υπόψη στην εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Συγκεκριμένα διευκρινίζεται ότι η παράγραφος αυτή τηρείται σε κάθε περίπτωση που ίσχυε το πανταχόθεν ελεύθερο σύστημα δόμησης και το μικτό και στις παρακάτω περιπτώσεις του συνεχούς συστήματος δόμησης: α) γειτνίαση με μεσαία οικόπεδα μόνο όσον αφορά το πίσω όριό τους, β) γειτνίαση με γωνιακά και διαγωνιακά οικόπεδα όσον αφορά τα όρια όπου έχει αφεθεί ακάλυπτος χώρος σύμφωνα με τις τότε διατάξεις.
Η επιφύλαξη της παρ.2 του Αρθ-8 νοείται για την άλλη διάσταση του ακάλυπτου χώρου που δημιουργείται απ'την υποχρέωση του κτιρίου να υφίσταται απόσταση 2,50 μ. απ'το όριο του οικοπέδου και η οποία επομένως δεν μπορεί να είναι μικρότερη από Δ.
Οι φωταγωγοί για φωτισμό και αερισμό χώρων κύριας ή βοηθητικής χρήσης του υπάρχοντος όμορου κτιρίου δεν επισύρουν την εφαρμογή της διάταξης αυτής.
Τυχόν υπάρχοντα βοηθητικά κτίσματα στον ακάλυπτο χώρο του όμορου οικοπέδου που έχουν μετατραπεί σε κατοικίες δε λαμβάνονται υπόψη για την εφαρμογή της παρ.3, η οποία αφορά το κυρίως κτίριο.
(Αν δεν έχει τηρηθεί η οφειλόμενη κατά τις παλαιές διατάξεις απόσταση και είναι μικρότερη δεν είναι "υποχρεωτική" που αναφέρεται στην παρ.3 και άρα δεν επισύρει την τοποθέτηση του νέου κτιρίου σε απόσταση από το όριο τουλάχιστον 2,50 μ.).
?(Σ.Σ. Τα εντός (...) παύουν να ισχύουν με την Εγκ-2690/660/8/22-1-87).
Υπάρχουσα άδεια που δεν υλοποιήθηκε δε δεσμεύει για τήρηση απόστασης του νέου κτιρίου.
Η υποχρέωση τήρησης απόστασης αίρεται αν σε τμήμα του νέου κτιρίου δεν εξασφαλίζεται διάσταση 8 μ. λόγω της τήρησης αυτών των αποστάσεων.
Παρ.5: Στους ακάλυπτους χώρους μέσα στην απόσταση Δ δεν επιτρέπεται να κατασκευάζονται εξώστες. 'Οταν το κτίριο οπισθοχωρήσει από αυτή, είναι δυνατή η κατασκευή, εξώστη, στο χώρο της οπισθοχώρησης.
Η αρχιτεκτονική προεξοχή μετρείται από την όψη του κτιρίου, και δεν έχει λειτουργική χρήση. Είναι δηλαδή άβατη και έχει σκοπό την αρχιτεκτονική και μόνο διαμόρφωση της όψεως. Επίσης δεν νοείται αρχιτεκτονική προεξοχή κατ' επέκταση κατασκευαζόμενου εξώστη.
Παρ.6 και 7: Μετά τον καθορισμό των νέων υψών με το άρθρο αυτό δεν νοείται προσαύξηση ύψους πρόσοψης ή μέγιστου ύψους κτιρίου λόγω ΠΙΛΟΤΙΣ ή ΓΚΑΡΑΖ. Επίσης δεν υπάρχει περιορισμός ως προς τον αριθμό των ορόφων.
Παρ.9: Ειδικές διατάξεις για τη δόμηση κάτω από γραμμές υψηλής τάσης ΔΕΗ, κοντά σε κεραίες τηλεόρασης ή ραδιοφωνίας εμπίπτουν στις παρόμοιες θέσεις που αναφέρονται στις διατάξεις της παραγράφου αυτής.
'Οταν ισχύουν οι ειδικές διατάξεις που αναφέρονται στην παράγραφο αυτή, ισχύει και ο αριθμός των ορόφων και ο τρόπος δόμησης που ενδεχόμενα ορίζουν οι διατάξεις αυτές. Για τη προστασία τοπίου ως όροι δόμησης της περιοχής θεωρούνται αυτοί που καθορίζουν το σχετικό Δ/γμα ή η Νομαρχιακή απόφαση ή αν και μεταγενέστερα έχουν εκδοθεί πράξεις αρμόδιων φορέων για την προστασία του τοπίου στην υπόψη περιοχή.
Παρ.10: Επισημαίνεται ότι θα γίνεται έλεγχος απαραιτήτως για την κατ'όγκον εκμετάλλευση του κτιρίου. Για τον έλεγχο αυτό ως όγκος του κτιρίου λαμβάνεται η επιφάνεια που προσμετρείται στην κάλυψη του οικοπέδου και το πάνω απ' τις οριστικές στάθμες του εδάφους του κτιρίου.
Στην περίπτωση που ολόκληρος ο όροφος της ΠΙΛΟΤΙΣ είναι ελεύθερος δεν υπολογίζονται στο συντελεστή κατ' όγκον εκμετάλλευσης ο όγκος των κλιμακοστασίων, ανελκυστήρων, και εισόδων, στο χώρο της ΠΙΛΟΤΙΣ.

ΑΡΘΡΟΝ-10.
ΠΛΑΤΟΣ ΔΡΟΜΟΥ - ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΥΨΩΝ.

Παρ.3: Σε περίπτωση οικοπέδου με προκήπια η αφετηρία μέτρησης υψών στην θέση της οικοδομικής γραμμής είναι η προβολή του κρασπέδου του πεζοδρομίου στο κατακόρυφο επίπεδο στη θέση αυτή. Τούτο προφανώς έχει σημασία στις συνήθεις περιπτώσεις όπου οι στάθμες του οικοπέδου στην θέση της οικοδομικής γραμμής είναι διαφορετικές από ότι αυτές στην θέση της ρυμοτομικής γραμμής.

ΑΡΘΡΟΝ-11.
ΕΞΩΣΤΕΣ, ΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΚΑΙ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΕΞΟΧΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΠΡΟΣΤΕΓΑΣΜΑΤΑ.

Παρ.1: Διευκρινίζεται ότι οι εξώστες δεν απαγορεύεται να φέρονται σε δομικούς καθώς και να έχουν κατακόρυφα μη φέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία στα άκρα τους.
Παρ.3: Για την κατασκευή εξώστη στη πρασιά δεν υπάρχει περιορισμός ως προς το ύψος του από το έδαφος.

ΑΡΘΡΟΝ-12.
ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΚΑΛΥΠΤΩΝ ΧΩΡΩΝ.

Παρ.6: Αφορά τις περιπτώσεις παραχώρησης στο Δήμο για κοινή χρήση ακάλυπτων χώρων, που προβλέπει το ρυμοτομικό σχέδιο σαν δευτερεύον δίκτυο ελεύθερων χώρων της περιοχής. Στην περίπτωση αυτή, για την παραχώρηση αυξάνεται η συνολική δομήσιμη επιφάνεια του κάθε οικοπέδου κατά εμβαδό ίσο με το μισό του εμβαδού του ακάλυπτου χώρου που παραχωρήθηκε.

ΑΡΘΡΟΝ-14.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΧΑΜΗΛΑ ΚΤΙΡΙΑ.

Στο άρθρο αυτό προβλέπονται πολεοδομικά κίνητρα και ευνοϊκότερες διατάξεις για την κατασκευή των χαμηλών κτιρίων με κύρια χρήση την κατοικία.
Ειδικότερα επισημαίνονται τα εξής:
Παρ.1: Για να χαρακτηριστεί ένα κτίριο χαμηλό πρέπει κύρια χρήση του να είναι η κατοικία.
Για το λόγο αυτό όταν συνδυάζεται επαγγελματική χρήση και κατοικία, η επαγγελματική χρήση να περιορίζεται σε ένα όροφο.
Παρ.4: 'Οταν το κτίριο απέχει από τα όρια του οικοπέδου πρέπει να αφήνεται απόσταση 2,50 μ. Η μεταξύ των τοίχων του ίδιου κτιρίου απόσταση πρέπει να είναι ίση με Δ=3+0,10Η για να θεωρηθεί υποχρεωτικά ακάλυπτος ο χώρος αυτός.
Παρ.6: Στην οικοδομική άδεια σημειώνεται ότι αυτή εκδίδεται κατά το Αρθ-14 του ΓΟΚ/85 "για χαμηλό κτίριο" ώστε σε περίπτωση αίτησης προσθήκης να ελέγχεται αυστηρά η τήρηση των προϋποθέσεων του άρθρου αυτού.
Επειδή με τις διατάξεις της παρ.1 δίνεται η δυνατότητα κατασκευής χαμηλού κτιρίου συνολικής επιφάνειας μέχρι 400 τ.μ. ημεταφορά του σδ θα γίνεται για την επί πλέον των 400 τ.μ. επιφάνεια.

ΑΡΘΡΟΝ-15.
ΠΑΡΟΔΙΕΣ ΣΤΟΕΣ.

Η κατασκευή της στοάς είναι υποχρεωτική ακόμα και αν το κτίριο ανεγείρεται στο εσωτερικό του οικοπέδου με σκοπό την εξασφάλιση της συνέχειας της στοάς σε όλο το μήκος του δρόμου που επιβάλλεται η στοά.
Ο τρόπος κατασκευής των εσωτερικών στοών που αφήνονται προαιρετικά στο κτίριο θα καθοριστεί με απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ σύμφωνα με τις διατάξεις του Αρθ-26 (κτιριοδομικός κανονισμός).

ΑΡΘΡΟΝ-16.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ.

Το άρθρον αυτό αφορά τις κατασκευές που επιτρέπονται:
α) όταν το κτίριο εξαντλεί το "μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής" και
β) όταν το κτίριο εξαντλεί το ΣΔ σε μικρότερο ύψος από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:

Παρ.1: Πάνω στις απολήξεις των κλιμακοστασίων και φρεάτων ανελκυστήρων απαγορεύεται η τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων και λοιπών εγκαταστάσεων και γενικά οποιωνδήποτε κατασκευών. Τα μόνο στοιχεία που μπορούν να εξέχουν και πέρα από το ιδεατό στερεό είναι τα αλεξικέραυνα και οι κεραίες.
Παρ.2: Εδώ διευκρινίζεται ποιές κατασκευές επιτρέπονται πάνω από το μέγιστο ύψος της περιοχής, πάντοτε μέσα στο ιδεατό στερεό του Αρθ-9.
Στην περίπτωση αυτή επιτρέπονται και όλες οι κατασκευές της παρ.1. Ιδιαίτερα επισημαίνουμε την υποχρέωση της διαμόρφωσης των κατασκευών στο δώμα σ' ένα ενιαίο αισθητικά σύνολο ώστε να μη θίγουν αισθητικά το κτίριο και το περιβάλλον. Γι' αυτό θα απαιτούνται στο φάκελλο της αίτησης για οικοδομική άδεια, σχέδια διαμόρφωσης του δώματος (κτιρίων, εγκαταστάσεων και υπαίθριων χώρων) και θα ελέγχεται η πραγματοποίησή τους.
Παρ.3: Το άρθρο αυτό δεν ισχύει σε περιοχές εκτός σχεδίου και σε οικισμούς χωρίς σχέδιο, όπου για κατασκευές πάνω από το κτίριο επιτρέπεται μόνο ότι προβλέπουν οι ειδικές σχετικές διατάξεις των περιοχών αυτών.

ΑΡΘΡΟΝ-17.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΚΑΛΥΠΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ.

Παρ.1: Το ΟΤ αντιμετωπίζεται ενιαία από άποψη διαμόρφωσης του φυσικού εδάφους, ώστε να είναι δυνατή τυχόν ενοποίηση των ακάλυπτων χώρων των οικοπέδων. Αυτό θα πρέπει να αποτελεί και ένα από τα κριτήρια για τη γνωμοδότηση της ΕΠΑΕ, όπου αυτή απαιτείται.
Διευκρινίζεται ότι οι κύριες σκάλες που αναφέρονται εδώ δεν αφορούν τα κύρια κλιμακοστάσια, αλλά σκάλες προσπέλασης στο κτίριο, που είναι αναγκαίες λόγω της διαμόρφωσης του εδάφους.
Η κατασκευή τοπικής ράμπας και σκάλας προς τους υπόγειους χώρους επιτρέπεται (με εκσκαφή πάνω από 1,5 μ.) χωρίς η ρύθμιση αυτή να επηρεάζει το χαρακτηρισμό ή μη του χώρου ως υπογείου.
Παρ.3: Η γεφυρωτή προσπέλαση προς το κτίριο πρέπει να έχει τις εντελώς απαραίτητες διαστάσεις για την λειτουργία του κτιρίου.
Παρ.6: Δ/τα που εκδόθησαν σε εκτέλεση της παρ.9β του Αρθ-84 του ΓΟΚ/73 και επιτρέπουν την κατασκευή στην πρασιά δεξαμενών καυσίμων, γεφυροπλάσστιγγας κλπ. εξακολουθούν να ισχύουν, δεδομένου ότι η παράγραφος αυτή του ΓΟΚ/73 διατηρείται σε ισχύ με το Αρθ-31 του ΓΟΚ/85.
Παρ.7: Επισημαίνεται ότι υποχρεωτικά μέρος του προκηπίου δεντροφυτεύεται και η διαμόρφωση του προκηπίου θα εξασφαλίζει τη λειτουργία ολόκληρου του κτιρίου και την ασφάλεια των προσώπων από κατασκευές που επιτρέπονται μέσα ή πάνω από το προκήπιο (πχ εξώστες, προστεγάσματα, κλίμακες κλπ).

ΑΡΘΡΟΝ-18.
ΠΕΡΙΦΡΑΓΜΑΤΑ.

Παρ.2: Η διάταξη του εδαφ.δ της παραγράφου αυτής ορίζει ότι είναι δυνατή η κατασκευή περιφράγματος τοπικά με συμπαγές ύψος μεγαλύτερο του ενός μέτρου, ώστε να μπορούν να κατασκευάζονται πχ. πορτωσιές ή παραστάδες, όχι αποκλειστικά σε παραδοσιακούς οικισμούς αλλά σε κάθε περίπτωση μετά από γνώμη της ΕΠΑΕ.
Οι διατάξεις του άρθρου αυτού αφορούν τον τρόπο κατασκευής περιφραγμάτων όπου αυτά επιτρέπονται και δεν απαγορεύονται ή επιβάλλεται άλλος τρόπος κατασκευής από ειδικές διατάξεις όπως πχ άρτια γήπεδα εντός σχεδίου, ακτές κλπ.

ΑΡΘΡΟΝ-19.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΕ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ.

Διευκρινίζεται ότι το άρθρο αυτό αναφέρεται στις κατασκευές που επιτρέπονται στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης, οι οποίες γίνονται μετά την κατάργηση του Ν-5269/31, μόνο από τα ΟΤΑ ή εξουσιοδοτημένους από αυτόν φορείς.
Παρ.2: Επισημαίνεται ότι η απαγόρευση της κατασκευής σκαλοπατιών που αναφέρεται στην παράγραφο αυτή δεν αφορά τις διαμορφώσεις πεζοδρομίων ή δρόμων, που γίνονται από το Δήμο ή την Κοινότητα.

ΑΡΘΡΟΝ-21.
ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΕΙΣ.

Παρ.1: Οι επιτρεπόμενες παρεκκλίσεις της παραγράφου αυτής αφορούν μόνο ειδικά κτίρια του δημόσιου τομέα.
Παρ.5: Οι παρεκκλίσεις που καταργούνται είναι αυτές που δίνονταν με την διαδικασία του Αρθ-102 του ΓΟΚ/73.
Τονίζεται ότι οι παρεκκλίσεις σύμφωνα με τις διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση εξακολουθούν να ισχύουν, γιατί το άρθρο αυτό δεν ισχύει στην εκτός σχεδίου δόμηση.

ΑΡΘΡΟΝ-22.
ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ-ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ.

Παρ.1: Διευκρινίζεται ότι η εκτέλεση των εργασιών που αναφέρονται στο τρίτο εδάφιο της παραγράφου αυτής (εκσκαφές, επιχώσεις, περιφράγματα, βόθροι κλπ.) είναι δυνατό να γίνει με την άδεια της οικοδομής που ανεγείρεται στο οικόπεδο, μέσα στο χρόνο ισχύος της άδειας αυτής.
Μετά το χρόνο αυτό καθώς επίσης και στις περιπτώσεις εκτέλεσης τέτοιων εργασιών μεμονωμένων, απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας.
Παρ.3: Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία που τάσσεται στην παράγραφο αυτή, η οικοδομή θεωρείται αυθαίρετη και εφαρμόζονται οι διατάξεις του Αρθ-17 του Ν-1337/83. Εάν η υπηρεσία δεν μπορεί να διαπιστώσει το χρόνο έναρξης των εργασιών, προκειμένου να επιβάλλει το πρόστιμο, μπορεί να ζητήσει αποδεικτικά στοιχεία.

ΑΡΘΡΟΝ-23.
ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ.

Παρ.1: Το εδαφ.β της παραγράφου αυτής καλύπτει τις περιπτώσεις που δόθηκε άδεια προσθήκης πάνω σε τμήματα οικοδομών που είχαν μεν εξαιρεθεί με το Ν-720/77, αλλά η οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση κρίνεται με το Αρθ-16 του Ν-1337/83.
Στην έννοια τήρησης του περιγράμματος περιλαμβάνονται τα ερκερ που υπάρχουν καθώς και η επανάληψη των εξωστών όπως ακριβώς υπάρχουν στους υφιστάμενους ορόφους, με την προϋπόθεση πάντως της παρ.2 εδαφ.δ του Αρθ-11 για τους εξώστες.
Η ενίσχυση και η συμπλήρωση της φέρουσας κατασκευής που αναφέρεται εδώ αφορά τις απαραίτητες επεμβάσεις για την αποκατάσταση του στατικού φορέα του υπάρχοντος κτίσματος και τη δυνατότητα ανάληψης των φορτίων της κατά την παρ.2 προσθήκης.
Παρ.5: Για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής προσθήκη θεωρείται η επέκταση του κτιρίου καθ' ύψος κατ' επέκταση ή και η ανέγερση ανεξάρτητης οικοδομής στο ίδιο οικόπεδο.
Ως μεγαλύτερος παλαιός συντελεστής δόμησης που ίσχυε θεωρείται ο μεγαλύτερος συντελεστής δόμησης που ίσχυε για το οικόπεδο κατά την έκδοση της πρώτης οικοδομικής άδειας ή ίσχυσε ποτέ μετά την ανέγερση του πρώτου νόμιμα υφισταμένου κτιρίου.

ΑΡΘΡΟΝ-24.
ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ.

Παρ.1: Η απαίτηση της εγγραφής στο οικοδομήσιμο τμήμα του οικοπέδου κάτοψης κτιρίου 50 τμ. με ελάχιστη πλευρά 5,0 μ. υπάρχει μόνο για οικόπεδο που προκύπτει κατά την διαδικασία τακτοποίησης οικοπέδων. Τότε και μόνο, για το οικόπεδο που προκύπτει, εκτός από τα ελάχιστα όρια προσώπου και εμβαδού κατά τον κανόνα ή την παρέκκλιση που πρέπει να αποκτήσει, πρέπει επίσης να αποκτήσει και οικοδομήσιμο τμήμα 50 τ.μ. με πλευρά 5,0 μ. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, είτε λόγω σχήματος των οικοπέδων, είτε λόγω ύπαρξης κτισμάτων στα όμορα είτε λόγω ισχυουσών μικρών παρεκκλίσεων στην περιοχή κλπ. τότε η τακτοποίηση θα γίνεται χωρίς την απαίτηση εγγραφής της πιο πάνω ελάχιστης επιφάνειας με τις διατάξεις του ΝΔ/17-7-23 και του ΝΔ-690/48.
Παρ.2: Διευκρινίζεται ότι επειδή, ως τακτοποίηση άρτιου με μη άρτιο οικόπεδο, το οποίο δεν μπορεί να αποκτήσει το ελάχιστο απαιτούμενο εμβαδό με τις διατάξεις του ΝΔ-690/48, σημαίνει προσκύρωση του μη άρτιου στο άρτιο, στις περιπτώσεις αυτές το μη άρτιο που υπάγεται στις διατάξεις του Αρθ-25 του Ν-1337/83, προσκυρώνεται στο άρτιο από απόψεως εμβαδού όμορο οικόπεδο αφού εξεταστεί και η δυνατότητα εγγραφής κατόψεως κτιρίου εμβαδού 25 τ.μ. και ελαχίστης πλευράς 4 μ. κατά την παρ.5 του άρθρου αυτού (στο άρτιο κατ' εμβαδόν οικόπεδο).
?(Σ.Σ. Η διευκρίνιση αυτή δεν έχει καμίαν σχέσιν με τη διάταξη της παρ.2 του Αρθ-24 του ΓΟΚ/85 περί ΓΟΚ. Αντιθέτως προς τα ανωτέρω η παρ. 2 του Νόμου ορίζει ότι δεν επιτρέπεται η δόμηση ακόμη και σε οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο εάν απαιτείται η τακτοποίηση των γειτονικών του οικοπέδων).
Παρ.4: Διευκρινίζεται ότι το μήκος της απότμησης προστίθεται και στα δύο πρόσωπα, με τα οποία συνέχεται, ούτως ώστε ως πρόσωπο να λογίζεται ολόκληρο το ανάπτυγμα της ρυμοτομικής ή οικοδομικής γραμμής που αντιστοιχεί στο οικόπεδον.
?(Σ.Σ. Η παρ.4 τίθεται ως αντικατεστάθη με την Εγκ-16777/25/87).
Παρ.5: Με τις διατάξεις της παραγράφου αυτής καθίστανται οικοδομήσιμα τα άρτια οικόπεδα στα οποία δεν είναι δυνατή η τακτοποίηση ώστε να αποκτήσουν άρτιο πρόσωπο.
Για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής θα εξετάζεται κατ' αρχή εάν είναι δυνατό το οικόπεδο με την τακτοποίηση, να αποκτήσει το κατά κανόνα πρόσωπο. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, θα εξετάζεται εάν μπορεί να αποκτήσει το κατά παρέκκλιση πρόσωπο. Εάν και πάλιν δεν είναι δυνατό, θα εξετάζεται εάν είναι εφικτή, η ανέγερση κτιρίου 25,00 τ.μ. με ελάχιστη πλευρά 4,0 μ. Τέλος εάν και τούτο δεν είναι δυνατό, τότε το οικόπεδο είναι αναγκαστικά προσκυρωτέο στα όμορα. Τα ανωτέρω ισχύουν και για οικόπεδο που έχει το κατά παρέκκλιση εμβαδό της περιοχής αλλά δεν έχει το ελάχιστο απαιτούμενο πρόσωπο.

ΑΡΘΡΟΝ-25.
ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ.

Επισημαίνεται ότι από τις διατάξεις της παρ.3 του Αρθ-28 προκύπτει ότι το άρθρο αυτό έχει εφαρμογή και στους οικισμούς χωρίς εγκεκριμένο σχέδιο.

ΑΡΘΡΟΝ-26.
ΔΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ.

Επισημαίνεται ότι τα θέματα κτιριοδομικού περιεχομένου καλύπτονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που διατηρούνται σε ισχύ με το Αρθ-31 μέχρι την έκδοση των σχετικών αποφάσεων του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ.
Ειδικότερα οι υποχρεώσεις φωτισμού και αερισμού των χώρων του κτιρίου θα καθοριστούν στη πρώτη σχετική απόφαση του Υπουργού μετά την ισχύ του παρόντος νόμου.

ΑΡΘΡΟΝ-27.
ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.

Παρ.1: Οι πολεοδομικές υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες για την εφαρμογή των διατάξεων και την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν.
Παρ.2: Για κάθε αμφισβήτηση της λύσης που δίνεται, η επίλυση του θέματος γίνεται σύμφωνα με την διαδικασία της παρ.2.

ΑΡΘΡΟΝ-28.
ΕΚΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ.

Παρ.1: Διευκρινίζεται ότι όπου στην παρ.5 του Αρθ-9, που ισχύει στην εκτός σχεδίου δόμηση αναφέρεται απόσταση Δ, νοείται η απόσταση από τα όρια που ορίζεται από τις σχετικές διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση. Η μεταξύ δύο κτιρίων απόσταση και στην εκτός σχεδίου δόμηση είναι ίση με Δ=3,00+0,10Η.
Επισημαίνεται επίσης ότι στην εκτός σχεδίου δόμηση δεν ισχύει η αναλογία του συντελεστή δόμησης της παρ.5 του Αρθ-23 για προσθήκες καθ' ύψος ή κατ' επέκταση.

ΑΡΘΡΟΝ-29.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ.

Παρ.5: Επισημαίνεται ότι, για την εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες, δε όλες τις κατοικίες όπου επιβάλλεται ανελκυστήρας (δηλ. με 4 ή πλέον ορόφους), καθώς και σε κτίρια γραφείων, κοινοφελών οργανισμών, ΝΠΔΔ και Δημοσίου Τομέα, επιβάλλεται η κατασκευή ενός τουλάχιστον ανελκυστήρα με καθορισμένες ελάχιστες διαστάσεις, καθώς και η κατασκευή ράμπας που συνδέει τον ανελκυστήρα με την στάθμη του πεζοδρομίου με κλίση το πολύ 6%.
Ενδεικτικά για να είναι δυνατή η κατασκευή ανελκυστήρα πρέπει να έχει ελάχιστες διαστάσεις πλάτους 1,50 μ. και βάθους 1,70 μ.
Διευκρινίζεται ότι η ΠΙΛΟΤΙΣ θεωρείται όροφος για την εφαρμογή των πιο πάνω διατάξεων.

ΑΡΘΡΟΝ-30.
ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ.

Οι μεταβατικές αυτές διατάξεις αφορούν την εφαρμογή των διατάξεων του ΓΟΚ/73 και μόνο. Δεν εφαρμόζονται σε καμμία άλλη περίπτωση μεταβολής όρων δόμησης (π.χ. τροποποίηση όρων δόμησης περιοχής, μείωση συντελεστή δόμησης) που γίνεται με ΠΔ/τα ή αποφάσεις. Την τελευταία αυτή περίπτωση αφορά η παρ.5 του Αρθ-31 του ΓΟΚ/85.
Παρ.1: Επισημαίνεται ότι οι προ του ΓΟΚ/85 εκδοθείσες οικοδομικές άδειες μπορούν να αναθεωρηθούν με συνδυασμό των προγενέστερων και νέων διατάξεων (του ΓΟΚ) μόνο μέσα στο χρόνο ισχύος της άδειας.
Ο συνδυασμός των προγενέστερων και νέων διατάξεων (του ΓΟΚ) μπορεί να γίνει μόνο με τον ίδιο όγκο του κτιρίου. Πέρα απ' αυτόν το κτίριο θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου ΓΟΚ.

ΑΡΘΡΟΝ-31.
ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ - ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ.

Παρ.1: Το άρθρο αυτό αφορά παλαιές διατάξεις κτιριοδομικού περιεχομένου, οι οποίες διατηρούνται σε ισχύ, μέχρις ότου εκδοθούν οι αποφάσεις Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ σε εκτέλεση του Αρθ-26 του ΓΟΚ/85 σε ένα ή το πολύ δύο χρόνια.
Ως "Γενική εφαρμογή" των διατάξεων, που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου αυτής, νοείται η εφαρμογή τους για όλα τα οικόπεδα, ανεξάρτητα από το σύστημα - δόμησης το οποίο αφορούσαν οι διατάξεις κατά το ΓΟΚ/73, και ανεξάρτητα από το σύστημα δόμησης που ανήκε το οικόπεδο σύμφωνα με το διάταγμα των όρων δόμησης της περιοχής.
Παρ.5: Για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής στην έννοια μεταβολής των "γενικών πολεοδομικών διατάξεων ή κανονισμών" περιλαμβάνεται και η αλλαγή των όρων και περιορισμών δόμησης.

ΣΧΕΤ-ΝΟΜ ΓΟΚ/85