Εγκ-37369/41/92
Εγκ-41/92
Εγγρ-1261/6-3-92.
[ΙΣΧΥΕΙ από 16.11.92]

Σχετικά με γνωμοδότηση ΕΠΑΕ για την διατήρηση αξιόλογων κτιρίων.

Σας κοινοποιούμε το με αρ.πρωτ.Εγγρ-1261/6-3-92 της Δ/νσης Νομοθετικού 'Εργου για ενημέρωσή σας, στις περιπτώσεις εφαρμογής των διατάξεων της παρ.4 του Αρθ-4 του Ν-1577/85.

Εγγρ-1261/6-3-92.
"Κατεδάφιση κτιρίου Κ. και Γ.Π. στην Ιαλυσό Ρόδου".

Σε απάντηση του ερωτήματος που μας υποβάλατε σχετικά με τη διαδικασία για την κατασκευή κτιρίου ιδιοκτησίας Κ. και Γ.Π., σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:
Το Αρθ-4 παρ.4 του Ν-1577/85 όπως τροποποιήθηκε με το Αρθ-1 παρ.2β του Ν-1772/88 καθορίζει την διαδικασία που ακολουθείται σε περίπτωση υποβολής αιτήσεως για κατεδάφιση, επισκευή ή προσθήκη σε κτίριο κατά την κρίση της πολεοδομικής υπηρεσίας μπορεί να χαρακτηρισθεί ως διατηρητέο. Σύμφωνα με το ως άνω άρθρο η αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία εξετάζει την αίτηση κατεδάφισης του κτιρίου και αν κρίνει ότι αυτό μπορεί να χαρακτηρισθεί σαν διατηρητέο ή το κτίριο βρίσκεται σε παραδοσιακό οικισμό τότε παραπέμπει το θέμα στην οικεία ΕΠΑΕ.
α) Αν η ΕΠΑΕ γνωμοδοτήσει αρνητικά, δηλαδή ότι δεν συντρέχει λόγος να κινηθεί η διαδικασία χαρακτηρισμού του κτιρίου ως διατηρητέου, τότε η γνωμοδότηση αυτή αποστέλλεται στην αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία η οποία και χορηγεί τη σχετική άδεια κατεδάφισης.
β) Αν η ΕΠΑΕ γνωμοδοτήσει θετικά ότι δηλαδή συντρέχει λόγος να κινηθεί η διαδικασία χαρακτηρισμού του κτιρίου ως διατηρητέου, τότε με αιτιολογημένη έκθεση της ΕΠΑΕ ο σχετικός φάκελος αποστέλλεται στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ. Αν όμως περάσουν 12 μήνες από την κατάθεση της αίτησης κατεδάφισης στην πολεοδομική υπηρεσία χωρίς να εκδοθεί απόφαση χαρακτηρισμού του κτιρίου ως διατηρητέου τότε η πολεοδομική υπηρεσία χορηγεί την αίτηση κατεδάφισης. Σύμφωνα δε με το ΣτΕ-3096/90 ".... η άπρακτη πάροδος της νόμιμης προθεσμίας από την υποβολή της ως άνω αιτήσεως κατεδαφίσεως (ή προσθήκης ή επέκτασης) έχει ως μόνη συνέπεια την υποχρέωση της Διοίκησης να χορηγήσει την σχετική άδεια, η αθέτηση της οποίας συνιστά παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας και όχι να εμποδίσει τον μεταγενέστερο χαρακτηρισμό του κτιρίου ως διατηρητέου.
Από τον συνδυασμό των παραπάνω διατάξεων προκύπτει ότι η διαδικασία για την χορήγηση της σχετικής άδειας κατεδάφισης στα ως άνω κτίρια προσδιορίζεται ρητά από τον ΓΟΚ. Κατά συνέπεια έχουμε την άποψη ότι στην περιπτ.β (θετικής γνωμοδότησης της ΕΠΑΕ) ο ενδιαφερόμενος - αιτών την κατεδάφιση δεν έχει δικαίωμα υποβολής ενώπιον της β'βαθμίου ΕΠΑΕ γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε καταστρατήγηση της διαδικασίας της προβλεπόμενης ρητά από την παρ.4 του Αρθ-4 του ΓΟΚ.
Εξάλλου ο τελικός χαρακτηρισμός του κτιρίου ή τμήματός του γίνεται σύμφωνα με το Αρθ-4 παρ.2 του Ν-1577/85 με απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ (ή του Υπουργού Αιγαίου στην εν λόγω περίπτωση που συντρέχει χωρική αρμοδιότητά του σύμφωνα με τις διατάξεις του Αρθ-1 παρ.2ζ περιπτ.αα' του ΠΔ-1/86 ΦΕΚ-1), μετά από αιτιολογημένη έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου, κατά της οποίας μπορεί ο ενδιαφερόμενος, να υποβάλει ένσταση διατυπώνοντας εγγράφως τις αντιρρήσεις του.
Επισημαίνουμε επίσης ότι και από τα αναφερόμενα στη διάταξη του Αρθ-3 παρ.1 του Ν-1577/85 και στην κοινή με αρ.Αποφ-31252/1530/20-5-87 των Υπουργών Προεδρίας της Κυβερνήσεως, Εσωτερικών και ΥΠΕΧΩΔΕ, προκύπτει ότι δικαίωμα υποβολής ένστασης κατά αποφάσεως Α'βαθμίου ΕΠΑΕ στην β'βάθμια ΕΠΑΕ έχει ο αιτών άδεια οικοδομής και όχι ο αιτών άδεια κατεδάφισης".

ΣΧΕΤ-ΝΟΜ Παρ.4 του Αρθ-4 του Ν-1577/85 του ΓΟΚ/85.