Εγγρ-28394/5288/87.
[ ΙΣΧΥΕΙ απο 19-8-987 ]

Αρτιότητα και οικοδομησιμότητα οικοπέδων

Στη συνέχεια δικού σας σχετικού εγγράφου που αφορά ερωτήματα σχετικά με άρθρα του Ν-1577/85 "περί ΓΟΚ" σας γνωρίζουμε τα πιο κάτω:

1. Στην παρ. 2 του άρθ-6 του πιο πάνω νόμου αναφέρονται τα στοιχεία που είναι απαραίτητα προκειμένου ένα οικόπεδο να χαρακτηρισθεί σαν άρτιο και οικοδομήσιμο. Στην παρ.2 του άρθ-24 τίθεται ο περιορισμός της δόμησης έστω και σε οικόπεδα που πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ. 2 του άρθ-6 όταν η δόμηση παρεμποδίζει για τον οποιονδήποτε λόγο την τακτοποίηση των ομόρων οικοπέδων.
Γι'αυτό θα πρέπει πριν την έκδοση οποιασδήποτε βεβαιώσεως οικοδομησιμότητας να γίνεται έλεγχος του τοπογραφικού διαγράμματος με τις γειτονικές ιδιοκτησίες στο οποίο φυσικά φαίνεται αν η δόμηση παρεμποδίζει την τακτοποίηση των ομόρων ή μη

"2. Σχετικά με την παρ. 2 του άρθ-24 του ΓΟΚ/85 "περί ΓΟΚ" που αναφέρεται σε οικόπεδα του άρθ-25 του Ν-1337/83, γνώμη της Δ/νσεως μας είναι πως σήμερα έχουμε 2 κατηγορίες οικοπέδων του πιο πάνω άρθρου.
Η πρώτη κατηγορίας οικοπέδων του άρθ-25 είναι για τα οικόπεδα που έχουν το εμβαδόν του κανόνα και της παρέκκλισης και δεν έχουν το απαιτούμενο πρόσωπο του κανόνα ή της παρέκκλισης.
Τα οικόπεδα αυτά έχουν την δυνατότητα δόμησης του άρθ-25 εφόσον συντρέχουν βεβαίως και οι λοιπές προϋποθέσεις. Η παρ.2 του άρθ-24 στην πιο πάνω περίπτωση δεσμεύει την οικοδόμηση πριν τον έλεγχο της τυχόν δυνατότητας τακτοποιήσεως.
Η δεύτερη κατηγορία των οικοπέδων του αρθ-25 του Ν-1337/83 περιλαμβάνει τα οικόπεδα που στερούνται του ελαχίστου απαιτουμένου κατά κανόνα εμβαδού ή παρέκκλισης και πριν την ισχύ του πιο πάνω άρθρου ήσαν αναγκαστικά προσκυρωτέα. Αυτά τα οικόπεδα δεν επιδέχονται τακτοποιήσεως αλλά μπορούν εφ'όσον το ζητήσουν οι ιδιοκτήτες τους ή να οικοδομηθούν ή να προσκυρωθούν".
?(Σ.Σ. Η εντός "...." παρ. ίσχυσε μέχρι την ΕΓΚ-17/91).

3. Για την χορήγηση της αδείας σε διαπλάτυνση οδού με το θεωρητικό πλάτος (π) της οδού πριν την συντέλεση της απαλλοτριώσεως όπως προβλέπει η Εγκ-25/87 εγκύκλιος το θεωρητικό (π) χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του ιδεατού στερεού και μόνο.

4. Στο τέταρτο ερώτημά σας την απάντηση σας την δίδει και πάλι η Εγκ-25/87 εγκύκλιος. Μπορεί δηλαδή ο ενδιαφερόμενος να το θέσει σε κοινή χρήση με συμβολαιογραφική πράξη και στην πραγματικότητα το ρυμοτομούμενο τμήμα του οικοπέδου, διατηρώντας ενοχικά δικαιώματα για αποζημίωση.

5. Και στο πέμπτο ερώτημα σας απαντά η πιο πάνω εγκύκλιος, είναι απαραίτητη η σύνταξη πράξεως αναλογισμού αποζημιώσεως λόγω ρυμοτομίας.

6. Στις περιπτώσεις γωνιακών οικοπέδων θα πρέπει να είναι διανοιγμένος τουλάχιστον ο ένας δρόμος καθ'όλο το πλάτος της οδού και καθόλου το μήκος του προσώπου. Σ'ότι αφορά τα ανοίγματα εξώστες κλπ. συμφωνούμε μαζί σας.

ΣΧΕΤ-ΝΟΜ παρ.2 του Αρθ-6 και παρ.2 του Αρθ-24 του ΓΟΚ/85. Εγκ-17/91. Εγκ-25/87.